Boek
Nederlands

De draden van Marbellus

Marc De Bel (auteur), Karolien Raeymaekers (illustrator)
+1
De draden van Marbellus
×
De draden van Marbellus De draden van Marbellus

De draden van Marbellus

Marc De Bel (auteur), Karolien Raeymaekers (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Nadat Marbellus uit een boom is gevallen, groeien er draden uit zijn lichaam en wordt hij langzaamaan van hout. In zijn boomhut blijft Marbellus de mooiste verhalen schrijven, tot de draden hem omhoog tillen. Oblong prentenboek met poëtische kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Levensloop
Titel
De draden van Marbellus
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Karolien Raeymaekers
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2016
[30] p. : ill.
ISBN
9789461315304 (hardback)

Besprekingen

Het jongetje Marbellus woont in een boomhut. Op een dag valt hij uit de boom en belandt met z’n hoofd op een steen. Wanneer hij wakker wordt voelt hij zich raar; zijn lichaam wordt ouder, maar vanbinnen blijft hij het kind dat de mooiste verhalen van de wind hoort en opschrijft. Niemand weet hoe het komt, maar plots groeien er draden uit zijn hoofd, handen en voeten. Gelukkig kan hij verhalen blijven schrijven en vertellen. Langzaamaan wordt Marbellus strammer, als van hout. Tot de draden hem omhoogtrekken en hij verdwijnt. Warm, poëtisch Pinokkio-verhaal, maar dan omgekeerd, waarin de dromerige Marbellus een snelle ontwikkeling doormaakt. Bijzonder is het einde waar de draden een speciale betekenis krijgen. De zeer sfeervolle, ietwat nostalgische, melancholieke illustraties in sobere, herfstachtige kleuren beslaan een dubbele pagina. Ze passen goed bij de dromerige sfeer van het verhaal en vullen het aan. De vierregelige tekst op rijm (aabb) laat zich goed voorlezen. Oblong formaat. …Lees verder

De draden van Marbellus

Het dromerige jongetje Marbellus valt op een dag uit een boom, met zijn hoofd op een steen. Vanaf dan wordt wel zijn lichaam ouder, maar hijzelf blijft een kind. Verhalen schrijvend brengt hij zijn leven door, terwijl er uit zijn hoofd en handen draden groeien. Wanneer hij sterft, trekken de draden hem uit ieders zicht.

Er zijn wel heel veel draden die dit jongetje verbinden met zijn auteur: zijn naam uiteraard, de val uit een boomhut, het gevoel altijd elf gebleven te zijn, met bijhorende fascinatie voor Peter Pan en de gedachte van een open fontanel, zijn lange haren, de grote fantasie die hij al in meer dan 150 boeken heeft gegoten. Het lijkt er sterk op dat Marc de Bel zijn levensverhaal vertelt. Hij doet dat in vrij poëtische verzen op rijm, niet meer dan vier lijntjes per blad. Wat alle ruimte geeft aan de sfeervolle illustraties van Karolien Raeymaekers. En die ruimte verdienen ze maar al te zeer. Het zal niemand verbazen dat deze jonge vrouw animatiefilm studeerd…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

 • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
 • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
 • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
 • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
 • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
 • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
 • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
 • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
 • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
 • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
 • Lees verder op Wikipedia