Luisterboek
Nederlands

Binnen de poorten

Jules Schelvis (auteur), Donald De Marcas (verteller)
Autobiografisch relaas van de enige overlevende van een transport vanuit Westerbork in 1943.
Titel
Binnen de poorten
Auteur
Jules Schelvis
Verteller
Donald De Marcas
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2010
6 cd's
Speelduur
ruim 6,5 uur
ISBN
9789047609483

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek, voorgelezen door radiopresentator en hoorspelacteur Donald de Marcas. Jules Schelvis (1921) behoort tot één van de zeer weinige overlevenden van de ruim 34.000 Nederlandse joden die naar het vernietigingskamp Sobibor werden gevoerd. Dit luisterboek is een persoonlijk verslag van zijn leven vóór de oorlog, zijn arrestatie in mei 1943, de overbrenging naar Westerbork en de uiteindelijke deportatie naar Sobibor. Met veel lef en geluk overleefde Schelvis Sobibor en nog enkele andere kampen (waaronder Auschwitz), maar zijn vrouw redde het niet. Indrukwekkend en bijzonder levensverhaal dat integer, met enige distantie is neergeschreven. Met een woord voor- en achteraf. Schelvis is nu mede-aanklager in het proces tegen kampbewaker Demjanjuk, die betrokken zou zijn geweest bij de moord op tientuizenden joden in Sobibor.

Over Jules Schelvis

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Gurgelgonzo assumed (based on copyright claims).

Jules Schelvis (Amsterdam, 7 januari 1921 – Amstelveen, 3 april 2016) was een Nederlander van Joodse komaf en overlevende van zeven concentratie- en vernietigingskampen.

Sobibór

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de 22-jarige Schelvis in Amsterdam door de Duitse bezetter opgepakt, tegelijk met zijn vrouw Rachel Borzykowski en een groot deel van zijn familie. Met uitzondering van zijn zuster en moeder werden al deze familieleden en zijn vrouw door de nazi's omgebracht.

Op 1 juni 1943 werd Schelvis met ruim drieduizend andere Joden op transport gezet vanuit Kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibór. Hij gaf zich daar op voor wat hij dacht dat de ordedienst van Sobibór was, maar werd te werk gesteld in Kamp Dorohucza. Zijn vrouw en haar ouders werden in Sobibór vergast. Schelvis' gang door zeven nazikampen duurde twee jaar. Uiteindelijk werd hij op 8 april 1945 in Kamp Vaihingen door Franse…Lees verder op Wikipedia