Boek
Nederlands

Oregon : roman

Jori Stam (auteur)
+1
Oregon : roman
×
Oregon : roman Oregon : roman

Oregon : roman

Genre:
Als een man naar een besneeuwd Oregon gaat om daar aan zijn debuutroman te werken, verliest hij alle besef van realiteit.
Titel
Oregon : roman
Auteur
Jori Stam 1987-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
189 p.
ISBN
9789025454111 (paperback)

Besprekingen

Stijn is een aankomend schrijver van begin veertig. Onzeker, introvert en gevoelig voor de manipulatieve invloed van zijn vriend en gevierde schrijver Philip stemt hij ermee in om samen naar Oregon te gaan om daar hun boeken af te maken. De roman waaraan hij werkt wil niet echt vlotten. In de tussentijd leert hij allerlei minder leuke kanten van zijn vriend kennen. Daar komt bij dat hij zich niet los kan maken van zijn verleden. Zijn vriendin heeft enkele maanden daarvoor met hem gebroken. Door hevig medicijngebruik en deze onverwerkte scheiding verliest Stijn, in het overdonderend witte sneeuwlandschap van Oregon, gaandeweg alle besef van realiteit met rampzalige gevolgen. Het strak geschreven verhaal wordt volledig verteld vanuit het vertelperspectief van Stijn. Met de vertelinstantie, die zich binnen in het verhaal bevindt, blijft het zicht van de lezer beperkt tot wat het personage zelf denkt, hoort, ziet en voelt. Dit alles versterkt het verminderde realiteitsbesef. Het voortdure…Lees verder

Een bange schrijver

Jori Stam is precies en gedetailleerd maar houdt ook veel verborgen.

Als ik een schrijfcursus zou geven zou ik heel goed de eerste roman van Jori Stam, 'Oregon', die eerder debuteerde met de verhalenbundel 'Een volstrekt nutteloos mens', als voorbeeld kunnen gebruiken van het principe 'Show, don't tell': laat het zien in actie en dialoog in plaats van het kant-en-klaar te beschrijven. Stam lijkt namelijk een ijverige volgeling van deze door Ernest Hemingway gepropageerde schrijfstijl, die na hem trouwens vooral door scenarioschrijvers veel wordt gehanteerd.

'Oregon' heeft wel wat weg van een scenario. Je leert de hoofdpersoon Stijn, een beginnend schrijver, extreem goed kennen zonder dat-ie daar zelf veel aan doet. Doordat Stam zijn handelingen en gedachten toont merk je allengs wat voor bange en onzekere neuroot hij is. Hij neemt op reis naar Amerika bijvoorbeeld een koolstofmonoxidemelder mee, hij is erg netjes en precies, slikt oxazepam, durft niet in het zwembad te springen maar daalt er voorzichtig in af, hij lijdt bovendien aan een writ…Lees verder

Over Jori Stam

Jori Stam (1987) is een Nederlands schrijver.

Stam studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn verhalen verschenen in onder andere Hollands Maandblad, Tirade en De Revisor. In 2015 verscheen zijn debuut Een volstrekt nutteloos mens. Deze verhalenbundel kreeg een eervolle vermelding bij de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016.

In 2019 verscheen bij Atlas Contact zijn debuutroman, Oregon.

Lees verder op Wikipedia