Bib Essen

Een goed boek vinden

Een goed boek. Hoe vind ik het?


Er verschijnen jaarlijks duizenden nieuwe boeken. Maar hoe kan je uit die stapel nu net het boek vinden dat je graag wil lezen? Of je moet een boekbespreking maken en je wilt meer weten over de schrijver van het boek. Waar vind je die informatie terug als de bib dan juist ook nog gesloten is?
Op het internet kan je een schat aan informatie terugvinden. Maar zoals bij echte schatten moet je er naar zoeken. Daarom geven we enkele adressen van webpagina’s die je een heel eind op weg kunnen helpen.

www.boekenbank.be : deze site biedt een volledig titelbestand van boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven.

www.leesplein.be : deze site verzamelt een heleboel informatie over kinder- en jeugdboeken en over lezen. Er zijn 4 aparte pleinen: kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen.

www.villakakelbont.be : op deze site vind je dagelijks nieuws uit de kinderboekenwereld, informatie over auteurs, illustratoren en vertalers, leestips en recensies.

www.fahrenheit451.be : deze site speelt in op de interesses en de leefwereld van 15-plussers uit BSO en TSO.

www.leesfeest.nl : dé website voor kinderboeken met voorproefjes uit nog te verschijnen boeken.

www.kjv.be : Kinder & Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Op deze site vind je welke boeken je moet lezen, hoe je lid wordt en hoe je je stem kan uitbrengen.

www.boekenzoeker.be : ook hier een opdeling in 4 leeftijdscategorieën (0-8 jaar, 8-12 jaar, 12-15 jaar, 15-18 jaar).

www.kjoek.nl : een Nederlandse site met veel aandacht voor Vlaamse boeken en schrijvers.

www.bibliotheek.be : deze site verzamelt de catalogi van meer dan 200 Vlaamse openbare bibliotheken, waaronder de 6 grootste. Je kunt zoeken in een bestand van meer dan 6.000.000 titels (directe link: zoeken.bibliotheek.be).

www.unicat.beUniCat bevat meer dan 12 miljoen records van Belgische universiteitsbibliotheken en de Koninkijke Bibliotheek, inclusief catalogi van 3 bibliotheeknetwerken (Anet, LIBIS-net en Boréal). Het Engelstalige UniCat richt zich vooral op academische en wetenschappelijke bibliotheekcollecties.